Boekentip,  De tuin,  Uncategorized

De Tuin van Peter🌳

Peter Wohlleben, boswachter en auteur van de bestseller ‘Het verborgen leven van bomen’, schreef ook een boek over de tuin. En dat moest ik natuurlijk gelezen hebben!

Terwijl ‘Het verborgen leven van bomen’ het verhaal vertelt van het bos -dat eigenlijk veel meer is dan een verzameling van bomen- gaat het in ‘De tuin’ over de kleine wereld rond ons eigen huis.
Zoals Peter zelf zegt: “Ontdekkingstochten in de natuur beginnen in je eigen tuin.” 😉

En er valt wel wat te ontdekken!

Zo is de tuin bijvoorbeeld een levende thermometer. 🌡️ Temperaturen onder nul zijn natuurlijk gemakkelijk vast te stellen. Daarvoor volstaat een blik op bevroren regentonnen of ijslaagjes op vijvers en plassen.


Als de temperatuur net iets boven 0 stijgt, verschijnen de wintermuggen. 🦟 (Ik kende ze ook niet maar ga er deze winter zeker extra oog voor hebben: ze lijken op langpootmuggen, trachten onze huizen niet binnen te dringen en ze steken niet! ’t Zijn dus toffe beestjes. 😉 )

Vanaf 9 graden komen de hommels buiten en bij 12 graden en warmer mag je ook honingbijen verwachten.🐝 (Hoewel die vanaf een graad of 10 al wel eens een ‘reinigingsvlucht’ zouden durven ondernemen… 💩 Bijen ontlasten zich namelijk niet in hun kast. Tijdens de winter slaan ze hun ontlasting op in een afvalzakje achteraan hun lijf en dat moet in het voorjaar al wel eens geleegd worden. Wie vindt dat toch allemaal uit… 🙂 )

Koudbloedige dieren zoals krekels en sprinkhanen kunnen maar sjirpen vanaf 12 graden. 🦗 En hoe warmer het wordt, hoe hoger het gesjirp! Wordt het echt té warm dan zien we dat ook aan de honingbijen. Vanaf ongeveer 35 graden leggen die het werk neer.

Zo toont het boek hoe onze thermometerloze voorouders hun plan trokken, door kennis van en verbondenheid met de natuur, en deelt de auteur nuttige weetjes en charmante anekdotes in een wetenschappelijk kader.

Willen we in deze moderne tijden kijken of het gaat regenen, checken we snel ‘buienalarm’ of ‘buienradar’. Eigenlijk kunnen we evengoed naar de madeliefjes in het gras kijken. (Of naar de vogels, maar da’s een ander verhaal.)

Volgens onze madeliefjes gaat het vandaag niet meer regenen!

’s Avonds sluiten madeliefjesbloemen zich altijd maar als ze dat overdag ook doen, is het een teken dat er regen of onweer op komst is. Volgens de madeliefjes in ons gazon gaat het vandaag niet meer regenen! Nóg een reden om ‘het gras’ een beetje langer te laten staan. 😉

Wie de wetenschappelijke verklaring voor dit proces wil weten, moet het boek maar lezen. 😉

PS: De kinderversie van ‘Het verborgen leven van Bomen’ is een echte aanrader! Leuk geschreven en een ideaal voorleesboek met heel veel interessante weetjes. Hier is Felix vooral gefascineerd door bomen die heeeel traag ruzie maken. Read the book. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *